Planina Zlatar

Planina Zlatar je najlepsa u nizu neverovatno lepih planina koje krase predivne predele jugozapadne Srbije

Planina Zlatar je najlepša u nizu neverovatno lepih planina koje krase predivne predele jugozapadne Srbije. Najviši vrh je Golo brdo sa nadmorskom visinom od 1627 metara. Zlatna planina je ušuškana između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. 

Na malom prostoru od oko 600 km2 priroda je bila izdašna te je stanovnicima podarila sve. Bogatstvo vode, čist vazduh, raskošne četinarske šume i nepregledne pašnjake. Nenarušena ravnoteža čoveka i prirode primamila je ovom kraju i Beloglavog supa, koji se ponovo ugnezdio na liticama Uvca. Namenjen zaštiti nebeskog kralja, Specijalni rezervat prirode Uvac okuplja ono najdragocenije- istoimenu reku sa brzim planinskim pritokama, tri jezera nastala presecanjem njenog toka i još uvek skriveno blago jednog od najvećih pećinskih sistema u Srbiji. Na njemu se nalazi vidikovac "Molitva" sa kog je pogled na kanjon najlepši. 

Uredbom Vlade Zlatar je 2006. proglešen vazdušnom banjom. Ova planina sa najvise sunčanih sati godišnje, prava je fabrika crvenih krvnih zrnaca i izuzetno pogodna za razvoj sportskog, rekreativnog, zdravstvenog, lovnog i seoskog turizma.